Browse Aids vs. Search Aids

Voor de tweede opdracht was het de bedoeling dat we de screenshots van Amazon.com zouden gaan analyseren.

Er zijn twee opties die ik in de gaten moest houden. De zogenaamde Search Aids en Browse Aids. Bij allebei heb je diverse componenten. Het makkelijkste is om ze allemaal even af te gaan en aan te geven of ik ze zie op de site.

Nog één mededeling. Ik heb er maar één screenshot bijzitten ter verduidelijking. Als ik alle screenshots af zou gaan en daarbij zou zetten hoe en wat, dan wordt het heel eentonig. Vandaar dat die er niet bijzitten. Ik heb ze wel gebruikt bij de analyse en ben voor sommige onderdelen verder de site ingedoken om te kijken of ik iets tegenkwam.

Browse Aids
Organization systems
De eerste keer dat ik op de website kwam vond ik het vrij chaotisch. Nu ik er beter naar kijk, valt me op dat het eigenlijk wel meevalt. De homepage is goed georganiseerd. Links een menu met georganiseerde onderdelen, in het midden belangrijke highlights en rechts een bloggedeelte en iets wat op gadgets lijkt.
De searchbalk is duidelijk zichtbaar en je kunt ook naar een gepersonaliseerde amazon.com.

Site-side navigation systems
Doordat het uiterlijk van de website wel zoveel mogelijkhetzelfde blijft, is het op zicht goed te zien waar je bent. Ik dacht eerst breadcrumps te zien, maar helaas, dat is alleen na één categorie NA de homepage. Wanneer je dieper de website ingaat zie ik ze niet meer.

Local navigation systems
Zoals al eerder aangegeven werd, het uiterlijk van de homepage bijna helemaal wordt doorgevoerd (op een uitzondering na) Daardoor blijft de gebruiker zien waar hij is. Een voorbeeld is, wanneer de gebruiker op DVD zoekt, dan verschijnt er bovenin een nieuw tabblad met “DVD” erop. De andere tabbladen blijven in tact.

Sitemaps/Tables of contents
De content van het linker menu verandert in de categorie die is ingevoerd. De opzet blijft wel telkens hetzelfde. Wanneer een resultaat gedetailleerd bekeken wordt, dan verandert de content wel volledig (behalven het hoofdmenu bovenaan).

Site indices
Er is niet een rechtstreekse link om een A-Z-index op te vragen. Wel zit er voor de searchbalk een dropdownmenu met daarin losse categoriën van de site. Het menu aan de linkerkant is wel op alphabetische volgorde gerangschikt. Dat is wel handig, want dat zoekt een stuk sneller. Er is ook een mogelijkhed om op het web te zoeken, maar dat is alleen maar handig als je niet persé iets van Amazon wilt hebben.

Site guides
Dit is op zich goed georganiseerd op de site. Op de homepage zie je de verschillende categoriën staan waar je uit kunt kiezen. De content verandert zodra je er eentje aanklikt. Deze wordt aangepast aan de keuze die je gemaakt hebt. Ook wanneer je details van een resultaat bekijkt verandert de content.

Side wizards
Dit krijg je alleen als je je moet registreren voor de website. Dan doorloop je een wizard die je leidt door de stappen die je moet nemen. Verder is er geen uitgebreide wizard. Tenzij alles wat een continueknop heeft een wizard genoemd wordt. In dat laatste geval telt de advanced search optie ook mee.

Contextual navigation systems
Amazon heeft wel de eigenschap om bij zoekresultaten diverse opties te geven die gerelateerd zijn aan je zoekopdracht. Vooral wanneer je op boeken, cd’s en DVD’s zoekt. Deze staan vaak wel helemaal onderaan en kunnen dus over het hoofd gezien worden. Na een bestelling via deze site staan ze wel duidelijk in beeld.

Search Aids
Search interface
De homepage heeft meteen een duidelijke searchbalk die standaard zoekt in Amazon.com. Er staat verder niet bij dat je ook nog uitgebreider kan zoeken. Deze optie komt pas tevoorschijn wanneer je een categorie hebt aangeklikt.

Query language
Ik heb in mijn zoekopdrachten geen AND, OR of NOT gebruikt. Wanneer ik dit probeerde terwijl ik deze analyse schreef, merkte ik dat het wel werkte. Ik kreeg tenminste een beter zoekresultaat. Toen ik de NOT wilde gebruiken werd dit als een keyword gezien. Dit kan misschien aan mij liggen, maar dat weet ik dus niet zeker.

Query builders
Amazon gebruikt spellcheckers. Wanneer je Pup fiction intypt in plaats van Pulp Fiction dan vraagt ‘ie bovenaan de zoekresultaten of je dat laatste niet bedoelde.

Retrieval algorithms
Pulp Fiction wordt meteen herkend. Je krijgt heel veel zoekresultaten. Misschien wel te veel. Want het is niet helemaal duidelijk wat nou het beste item is. Als je zoekt met Query language, dan is het helemaal verwarremd, omdat er dan helemaal niets meer lijkt te kloppen. Voorbeeld:
picture-4.png

Search zones
Ik denk dat je hiermee meer details enzo te zien krijgt die zelfs weer links zijn die je naar andere delen van de site leiden. Een gedetailleerd zoekresultaat staat hier vol mee. Ik vind het zelf wel erg veel. Het wordt erg onoverzichtelijk op die manier.

Search results
Wanneer je een zoekopdracht gegeven hebt dan krijg je een aantal resultaten per pagina te zien en die zijn weer onderverdeeld in pagina’s (voor zover er meerdere pagina’s te zien zijn). Ook kun je sorteren op relevantie, bestselling, prijs, release date en avg. customer review. Dus dat kun je nog specificeren. Het aantal zoekresultaten per pagina kun je niet opgeven. Ik kan dat in ieder geval niet vinden.

Facebooktwitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.