Taxonomie herindelen van Marktplaats, stap 1.

In de laatste opdracht is het de bedoeling dat we de taxonomie van Marktplaats gaan herindelen. Dit gaat in een aantal stappen. We zijn begonnen met een mindmap rond het woord “Design”. Wat is design, en hoe zien de adverteerders van Marktplaats het. In teams van drie personen zijn we aan de slag gegaan.

Stap 1.
– Een mindmap maken rond het woord design en de uitkomst categoriseren.
– Vier websites analyseren en vergelijken met Marktplaats (Ik heb er twee gedaan en Martijn van den Heuvel ook).
– Moodboard maken van de producten op Marktplaats (Francette Broekman heeft afbeeldingen gezocht hiervoor)

Mijn mindmap is nog in bewerking

Twee websites die ik geanalyseerd heb: Funda.nl en Philips.

Funda
Op Funda heb je een aparte design-hoek. Wanneer je door klikt komt je bij een heel overzichtelijk gedeelte met 3 categorieën die vallen in de hoofdcategorie Design. Wat opvalt is dat het op alfabet staat. Je ziet de bovenste drie staan en daarna een knopje meer. De categorie Rubrieken heeft meerdere onderdelen. Ook kan er gezocht worden met een zoekmachine. Altijd handig, dan kun je wat gerichter zoeken.
afbeelding1

Als eerste klik ik op accessoires. Ik krijg dan een lijst met spulletjes die te koop zijn aangeboden. Ook kan ik kiezen om de gevraagde producten, mocht je die willen zien. De advertenties zijn gesorteerd op Advertentie, maar je kunt ze ook sorteren op Provincie en de datum laten op of aflopen. Bovenaan kun je ook nog kiezen voor Merken & Designer’s.
afbeeling2

Wanneer ik daarop klik, krijg ik op alfabetische volgorde de designer’s en merken onder elkaar te zien. Op zich handig als je specifiek een ontwerper zoekt die je kent.
afbeelding3afbeelding4

Als je op uitgebreid zoeken klikt kun je van alles invullen. De categorie, prijs, namen van merken, fabrikanten, waar het te koop is, trefwoorden enz.
afbeelding5

Wat me opvalt is dat Merken&Designers op een ander tablad staan dan Rubrieken. Als ik beter kijk is het wel een betere indeling. Rubrieken is totaal iets anders dan Merken& designers. Logisch, want het laatste zijn voornamelijk namen.

Philips

Op deze site is onderscheidt gemaakt tussen de consument en professionele gebruikers. Voor de consumenten zijn er een flink aantal categorieën waar uit gekozen kan worden.
afbeelding1

Als ik klik op categorie televisie, dan krijg ik ook nog wat subcategorieën te zien. Daarnaast krijg ik nog populaire producten en een paar snelkoppelingen. Alles heeft wel met elkaar te maken, dus dat maakt het wel overzichtelijk.
afbeelding2

Als ik dieper de site in klik, bijvoorbeeld op Tv’s, dan krijg ik een heleboel flatscreen en lcd tv’s te zien en de hoeveelheid kun je verkleinen door voorkeuren aan te vinken aan de linkerkant.
afbeelding3

Conclusie

Als ik de sites Funda en Philips vergelijk met Marktplaats dan valt mij als eerste op dat deze sites een stuk beter georganiseerd zijn. Dit komt wellicht omdat de consumenten niet zelf de touwtjes in handen hebben. De categorieën worden samengesteld door professionele mensen en niet door de consumenten zelf. Dit is natuurlijk veel handiger, want zij weten welk product in welke categorie thuishoort.

Daarom is het goed om op Marktplaats de categorieën zo in te delen dat de consument sneller ziet waar hun aangeboden producten thuishoren. Wanneer er een categorie design is met daarin subcategorieën voor bepaalde productgroepen, dan zal de consument meer begeleid worden in het plaatsen van een advertentie. Op deze manier zal Marktplaats een stuk overzichtelijker kunnen worden.

Het Moodboard (gemaakt door Francette Broekman)
moodboard_ia.jpg

Facebooktwitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.