Wat ís m’n stage nou eigenlijk?

Zo de eerste Nieuwsflits waarbij ik heb geassisteerd is de deur uit! Ik heb nu dan eindelijk tijd om eens uitgebreid te gaan vertellen over mijn stage! Ik heb al een hoop indrukken opgedaan en ik merk dat ik erg welkom ben op mijn stage! Een zeer fijn gevoel kan ik wel stellen!

bvdt-logo-nl

Voor mijn stage ben ik ingezet op een onderwijsproject. Dit project valt binnen het consortium Beelden voor de Toekomst en dit het grootste digitaliseringsproject van Nederland. In zes jaar tijd (gestart vanaf 2006) zal al het audiovisuele erfgoed van Nederland worden gerestaureert, geconserveerd en gedigitalisseerd.

Wat houdt dat project nou in? Nou eigenlijk is het heel simpel. Al het audiovisuele erfgoed wat in Nederland in Archieven opgeslagen staat, is aan het vergaan. Aan het verrotten zogezegd. Het is natuurlijk ook al oud. Heel oud. Dit is de geschiedenis van ons land en dat mag niet verloren gaan.

En dan is het gedigitalisseerd. En dan? Dan staat het op grote schijven (en soms wel meerdere want back-ups zijn niet meer weg te denken uit onze gedigitalisseerde maatschappij). Het is natuurlijk leuk dat de bevolking van Nederland bij dat materiaal kan. Scholen bijvoorbeeld. Die kunnen video’s, afbeeldingen en informatie in de les gebruiken. Maar ja. Alles staat achter slot en grendel. Wat heb je dan aan gedigitalisseerd audiovisuele ergfoed? Dat vraagt Kennisland zich ook af.

kllogo

Daarom is Kennisland voor het onderwijs een project gestart om te kijken hoe het audiovisuele erfgoed ontsloten en ingezet kan worden in de klas. Dit project heet Pilot Onderwijs Media Platform (pOMP). Een 20 tal scholen doen mee aan deze pilot en zijn verdeeld onder twee groepen. Pilotgroep 1 heeft de boeken de klas uitgedaan en zet het platform in als vervanging. Pilotgroep 2 gebruikt het als aanvulling op het huidige lesmateriaal. Als ondersteuning worden twee blogs ingezet. Het Docenten Blog en het Leerlingen Blog. Hierop worden vragen gesteld en posts die gaan over de pilot.Logo pOMP

Samen met een collega regel ik de communicatie en een deel van het gebruikersonderzoek. We maken elke week een Nieuwsflits. Verder zal ik videohandleidingeng aan maken over het maken van een werkstuk en er zullen een aantal workshops gegeven worden aan docenten.

Facebooktwitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.