Fika, friends and fun!

Omdat ik langzamerhand steeds meer klachten krijg over het te weinig bloggen, bij deze maar even een kleine recap naar de afgelopen dagen! Mijn internet voor thuis is onderweg! Dus hopelijk kan ik vanaf dit weekend met regelmaat wat updates plaatsen! Nu wordt het dus nogal een lange, dus het zal even doorbijten worden 😉

Ik begin even kort bij het begin. Het afscheid viel me mee. Ik had hysterische drama’s verwacht, maar deze bleven uit. Ik denk dat dit komt omdat ik samen met nog vier anderen door de douane liep. Wel fijn, want dan vertrek je een stuk rustiger. De vluchten gingen soepel en vertrokken op tijd. Volgens Myrte was dit uniek. Ik zelf heb slechts drie keer gevlogen en nooit vertraging gehad, dus dit was eigenlijk heel normaal voor mij. In Stockholm hadden we een overstap van 2 uur. Het was even zoeken voor we onze bagage in het volgende vliegtuig konden laden. Wat opviel was dat het al flink koud was buiten, maar dat er eigenlijk helemaal geen sneeuw lag! Naar mate we meer naar het noorden vlogen overheersten de witte vlaktes het landschap en in Sundsvall lag er dan ook een flinke laag sneeuw (naja ijs…). Mijn studentmentor heeft ons opgehaald vanaf het vliegveld en we kregen meteen een kleine tour door Sundsvall (universiteit, de sporthal voor basketbal *jeej* en Nacksta, de buurt waarin wij wonen). ‘s Avonds hebben we met een deel van de IAM-ers wat gegeten en daarna ben ik mijn kamer in gaan richten.

090115_ophalen1090115_ophalen2090115_ophalen3
Het inpakken van de bagage op het vliegveld van Sundsvall

Ik woon op de vijfde verdieping (nog wel…daarover straks meer). En wat ik al verteld had is dat ik als eerste oog in oog stond met een gigantische hond. En nou zullen de meesten het al weten, maar ik ben dus niet zo dol op grote honden (kleine prima, maar grote hou ik liever op afstand). Mijn flatgenoten zijn stil en verlegen en ik zie ze eigenlijk alleen in een flits even voorbij komen. Naja, zij moeten ook aan mij wennen dacht ik. Er moest nog een hoop aangeschaft worden in de Ikea, maar dat zou nog wel komen. De basis stond er. Ik heb een prachtig uitzicht (ik kan de zee zien!) EN een balkon. Vrijdagochtend werd ik gewekt door een prachtig licht aan de horizon waardoor ik meteen in rechtop in m’n bed zat en aan het fotograferen sloeg!

090116_ochtenlicht090116_uitzicht1
Mijn uitzicht vanuit mijn kamer. Links ‘s morgens, rechts ‘s middags

Vrijdagochtend moesten we ons om 11 uur melden op school voor de introductiedag van het Springsemester. Het was inmiddels echt TE koud geworden. De thermometers gaven -22 aan en dat bleek dus ook echt uniek te zijn voor de tijd van het jaar… Nou dat is KOUD kan ik je vertellen! Op de weg naar school voelde ik m’n bovenbenen niet meer en m’n wangen waren samengeklonterd tot één klompje ijs. Ik was echt heel blij toen ik het gebouw binnenstapte.

Na de introductie hadden we onze allereerste Fika. Fika is een soort koffiepauze in Zweden. Het kan op elk moment van de dag en vaak ook nog zo lang als je wilt. Je gaat met een groep vrienden naar een café (of waar je dan ook bent) en besteld een lekkere kop koffie met iets lekkers er naast. Ik vind het een prima initiatief en kan me er wel in vinden. Ik heb al met wat medestudenten gesproken en het is leuk om zoveel nationaliteiten te leren kennen. Ik ken nu Zweden, Fransen, Roemenen, Bulgaren, Duitsers, Amerikanen, Italianen en Belgen.

090119_uni
De universiteit

Na de Fika ben ik me gaan inschrijven bij de StuBo, de studentenwoningbouw hier. Dat duurde zó lang dat we daarna nog maar een Fika zijn gaan houden in de stad. Je moet wat! Daar leerde we nog meer Duitsers en Zweden kennen die al vanaf augustus of februari hier zijn en sommige studeren hier al een paar jaar.

Met één meisje hebben Martijn, Myrte en ik het eerste weekend doorgebracht. Ze heet Ulrica en ze heeft ons goed wegwijs gemaakt in Sundsvall. Het is een lief sociaal kind en echt al een vriendin geworden in zo’n korte tijd. Nu is ze helaas naar Stockholm verhuisd, maar we zijn daar altijd welkom en mogen blijven slapen als we Stockholm aandoen! Nou dat gaan we zeker doen! Ze heeft ons erg geholpen met vertalingen van producten, teksten, telefoonkaarten opwaarderen, de gewoontes in Zweden en we hebben vooral heel erg met haar gelachen!

‘s Avonds was het eerste feest bij iemand in het appartement. Het is dus gebruikelijk dat je je eigen drank koopt en meeneemt en ook zelf opdrinkt (dus niet op tafel zet en deelt). Er is een drankenhandel in de stad en ik voelde me echt een alcoholist toen ik daar op zoek ging naar wat smakelijke sapjes voor in de avond. Ik heb het bij zes biertjes gehouden – Grolsch, dit was het goedkoopst en vertrouwde ik het meest. Het feestje was echt gezellig! Iedereen kwam ik weer tegen en ik maakte meteen kennis met een Zweedse (dronken) Lesbienne die mij duidelijk niet alleen wilde laten zien waar ik mijn bier op het balkon kon laten koelen…Ik ben maar even gevlucht naar Peter (mijn student mentor) en verder heb ik geloof met echt iedereen staan praten en dansen en bier drinken. Ik was om vijf uur thuis…geloof ik.

Zaterdag zijn Martijn, Myrte en ik met Ulrica op stap geweest. Zij heeft ons tweede hands winkels laten zien. Die schijnen hier erg populair te zijn. Ik heb daar mooi een andere föhn kunnen halen! We hebben nog een beetje verder geshopt en natuurlijk een Fika gehouden (met echt super lekkere broodjes!). ‘s Avonds had the International Commitee een bowlingavond georganiseerd en wij deden ook mee. Ik heb mezelf eens gevoegd in een ander groepje dan bekenden en dat heeft goed uitgewerkt. Mijn lijstje internationale bekenden was nu uitgebreid met de Canadezen! Na het bowlen was er een Going Away party van een Amerikaanse (zo’n typische ja) in Normalm, het andere studentencomplex. Erg gezellig en weer veel bekenden gezien! Ik ben blij waar ik zit, want dit waren kleine kamertjes van zo’n 10 vierkante meter en de toiletten, douches en keuken moet gedeeld worden met z’n 15en!

090117_bowlen

Tegen 11 uur gingen we richting de Student Union ‘hang-out’. Er zou daar een Hawai feest zijn en dit was een mooie gelegenheid om daar ook eens naar toe te gaan. Dit was echt heel leuk! De drankjes zijn er goedkoper dan in menig Zweedse uitgaansgelegenheid. Een grote ruimte met veel gangen, hokjes, banken, barren en een dansvloer. Het was echt supergezellig en ik heb me uitstekend vermaakt! Beetje dansen, 3 (!!) biertjes gedronken, gekletst en gelachen. ‘s Avonds hadden we geen zin om helemaal terug te moeten lopen en besloten we een taxi te nemen. Met een stel is dit best goedkoop. Je hebt hier student-tarieven voor de taxi. Je betaald nooit meer dan 120 kronen, wat overeenkomt met ongeveer 12 euro. Deel het door vier en tel uit je winst 😉

Zondag ging Ulrica weg 🙁 Ze had ons uitgenodigt voor een Fika/wafel-party bij haar thuis en daar gingen we om ongeveer vier uur heen. Het was heel gezellig! Heerlijke wafels met slagroom en een speciale Zweedse saus en koffie. Daarnaast werd er een drankje opgewarmd wat te vergelijken is met Glüwein, maar dan véél zoeter is. Ik nam een slokje en voelde mijn gebit als één klontje samensmelten. Niet aan mij besteed. Bij Ulrica’s afscheid mochten we nog een stukje mee in haar Taxi richting de supermarkt. Dikke knuffel, wat in ZWeden betekent dat je een vriend of vriendin bent, en daar ging ze. Jammer hoor, ze was zo gezellig! Maar we houden contact!

De eerste schoolweek stond nu op het programma. Maandag was de introductie en aanmelding in het systeem op school. Niet heel boeiend eigenlijk en een beetje tijdverspilling, aangezien de server er uit lag en we ons dus niet aan konden melden… Ik ben toen naar de StuBo gegaan en heb aangevraagd of ik mocht verhuizen, aangezien de hond zijn effect op mij heeft wat resulteert in rode ogen, niezen en pijn in m’n keel. Dit was geen probleem en vanaf 1 februari woon ik in gebouw 18B op de tweede verdieping (goodbye uitzicht :(). Ik woon dan bij een Nederlands meisje en een Pakistaanse jongen. Ook dit vind ik fijner, want mijn flatgenoten zijn nou niet bepaald de gezelligste. Ze hebben duidelijk geen zin in gezelschap en dit uit zich in het feit dat als ik in de woonkamer zit, zij in de keuken gaan zitten. Ze kijken me nauwelijks aan en zeggen helemaal niets tegen me. Plus dat Peter basketbal-tickets voor mij had gebracht en dit hebben ze nooit aan mij gegeven. Beetje jammer.

‘s Middags was het Ikea-tijd! Voor het eerst in een echte Zweedse Ikea, nou kom maar op! En eigenlijk gaat het nergens over, want de Ikea in Zweden is PRECIES hetzelfde als in Nederland 😉 Samen met een studiegenootje heb ik m’n spullen verzameld (klerenhangers, een nieuw kussen, beddengoed en een lampje) en heb ik wat gegeten daar. Het eten is he-le-maal niets! Niet doen! Het had niet eens iets weg van het plaatje en het smaakte naar gesmolten boter. Ik vind niet gauw iets echt heel vies, maar dit heeft het voor elkaar gekregen! Gelukkig was er onbeperkte refill van je glas zodat ik het eten goed weg kon spoelen 😉 Het verschil met de Nederlandse Ikea was het afrekenen. Ik mocht het namelijk zelf doen! Zelf scannen, zelf inpakken, en zelf betalen. Best leuk om te doen. Ik voelde me ineens weer het bliepmiepje van vroeger!

De eerste lessen op school waren apart. Ik heb Comparative Media Systems (CMS haha – inside joke) en Swedish. De docente van CMS is een grappige Amerikaanse. De Zweedse docent is een beetje verward. Hij weet zelf niet goed hoe hij de taal wil overbrengen, waardoor ik het niet echt kon volgen. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan. De eerste les heb ik het alfabet op leren zeggen, de klanken geoefend en de eerste zinnetjes geleerd.

‘s Avonds was het tijd voor basektbal! Ik moet zeggen de Sundsvall Dragons spelen een goed potje! Het was een hele happening en had wel wat wel van de Amerikaanse taferelen. Muziek wanneer Sundsvall scoorde, tijdens een time-out alleen een spot op de spelers en muziek en een groot enthousiast publiek. Erg leuk om bij te wonen! Aanstaande vrijdag ga ik weer!

090120_basketbal

Nou dit was de eerste week. Een week! Ik heb het gevoel dat ik er al maanden zit. De tijd gaat snel, maar ook weer niet. Ik heb zoveel te doen de hele tijd dat ik nauwelijks aan mezelf toekom!

Tussen het schrijven van het bovenstaande en deze zin heeft een Zweedse les gezeten. Ik ga dus nu eerst maar eens een Fika houden! Jullie hebben wel genoeg leesvoer voor nu!

Hejdå!

Facebooktwitter

12 thoughts on “Fika, friends and fun!

 1. he, lekker leesvoer! Gaat dus goed zo te zien! (Y) Behalve dan die rare huisgenootjes! Das wel balen zeg! Nou ja, dan maar op zoek naar iets anders. Gelukkig heb je leuke mensen om je heen! Succes met fika-en! hihi! Kus Sophie

 2. Boeee voor stomme huisgenootjes en hond waar je niet tegen kan. Flauw zeg!!!
  En dat eten van de ikea heb ik ook eens geprobeerd is inderdaad bleeeh.
  Kan Fika ook met thee? Dan wil ik wel komen in Zweden, klinkt goed namelijk.
  Dikke kus van mij

 3. Hoi mooi verhaal!!!
  Jammer van het uitzicht, maar de reaktie van de flatgenoten zegt meer over hen dan over jou!

  “FIKA DAN NIET!!!”

 4. Yeah, eindelijk leesvoer.had de site al een paar x bezocht. Maar nu onderweg in de bus je verhalen kunnen lezen. Uiteraard is het eten van de ikea niet te vreten, zelfs de ikea kutballen zijn niet lekker????jammer.
  Ben benieuwd naar je foto’s,maar de eerste zien er goed uit…

  Ben ondertussen alweer bijna in huizen, dus ik stop.

  Groetjes bas

 5. Jeeeej een update. Geweldig om te lezen. Ik ben echt ontzettend jaloers! Het klinkt iig alsof je hele toffe maanden tegemoet gaat.

 6. Ik heb de foto gezien. Goed gedaan. Ga je zelf ook nog basketballen?
  Veel plezier bij het snowboarden. Je broer zal enorm jaloers zijn.

  Leuke huisgenoten zonder hond zijn een goede ruil voor een uitzicht. Neem dat maar van mij aan.

  Liefs, Jeannette

 7. Wow! wat een verhaal! en al veel meegemaakt en gefeest! klinkt allemaal erg gezellig! Goed dat je gaat verhuizen! ik hoop dat daar wat vriendelijkere mensen zitten en geen huisdieren!
  liefs, Brechtje

 8. ben er wel benieuwd naar wat voor huisdieren zweedse Pakistanen er op na houden … Je weet zeker dat het een Pakistaan is en geen Indiër? want dan heeft hij misschien wel een koe …

 9. hi,
  Leuk hoor zo’n lang stuk lezen! ik vermaak mij er wel mee. Jammer van je huisgenootjes maar fijn dat je zo snel kan verhuizen. is weer eens wat anders dan de woningbouw in Hilversum:). Ik ben al druk aan het kijken wannneer ik langs kan komen en zie dat je zoveel leuke feestjes hebt dat ik er nu al zin in heb, hahaha. laat maar ff weten of je ergens vakantie hebt of dat ik tussendoor kan lansgkomen. Succes deze week en tot snel!
  kus jets

 10. Hi,
  Echt leuk om te lezen, ik was vorig jaar om deze tijd in Sundsvall. Het is er geweldig je gaat echt de tijd van je leven hebben. Waar ging Ulrica heen? Ze is superlief.. heb al mijn spullen die ik niet mee terug kon nemen aan haar gegeven. Nou geniet er goed van!
  Groetjes,
  Danique

  Tot nu toe bevalt het me prima inderdaad! Ulrica is naar Stockholm verhuisd! Daar studeert ze nu verder! Binnenkort ga ik haar met wat studiegenootjes opzoeken 🙂 Een lief kind inderdaad! Ik heb onwijs met haar gelachen (en zij nog meer om ons geloof ik 😉 ) Genieten doe ik al volop! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.