En dag uit het leven van een Graphic Designer…

Terwijl sommige mensen hun bed niet uit kunnen komen, heb ik deze week meerdere dagen van gemiddeld 9 tot 5 op school gezeten om een opdracht voor het vak Graphic Design af te ronden.

De eerste twee weken stonden in het teken van Indesign. Voor degene die het niet kennen, dat is een grafisch programma waarmee o.a. tijdschriften en kranten opgemaakt worden. Je kunt het omschrijven als een soort Word met daarin Photoshop – sorry, ik realiseer me dat ik een hele hoop grafisch ontwerper nu ernstig beledig. Ik heb het programma weleens open gehad en er ook een aantal keer een document voor schoolprojecten in opgemaakt (vanuit een template), maar echt heel erg bekend was ik er niet mee. Erg handig dus, dat ik mij gedurende dit vak helemaal kon uitleven.

Ik moet zeggen, het viel me af en toe nog best tegen. De eerste opdrachten waren oefeningen om het programma onder de knie te krijgen. Omdat ik nogal een pietje precies ben, kon ik mezelf er niet van weerhouden om er zo nu en dan eens een vloekwoord eruit te gooien. Gefrustreerd en zuchtend heb ik braaf doorgezet. Een Française uit mijn klas, maakte de lessen gelukkig erg aangenaam door mijn vloeken na te praten. (“Kût!” “Gutvudumme!”)

De uiteindelijke opdracht voor Indesign was het namaken van een door jou gekozen tijdschrift. Je moest de contentpage (inhoudsopgave) en een spread (een dubbele pagina die bij elkaar hoort) ‘kopiëren’. Eerst moesten we de pagina’s schetsen, afmetingen erbij zetten en de typografie uitzoeken. Een hel! Wat een werk! En dan heb je alles opgemeten, dan ga je de indeling in Indesign maken. Dan blijkt dat de helft van je maten niet kloppen en kun je alles weer opnieuw opmeten en tekenen.

Veel werk, maar ik vond het ook wel leuk om te doen. Ik merk wel dat het veel werk is om zo’n tijdschrift in elkaar te zetten. Toch vind ik het niet helemaal naar de werkelijkheid staan. De vormgevers op een redactie hoeven niet zo te pielen als wij de afgelopen twee weken gedaan hebben. Zij krijgen de teksten aangeleverd en stellen zelf de pagina’s samen. Zij bepalen hoe een artikel vorm gegeven wordt, welk lettertype er gebruikt wordt, hoeveel kolommen er geplaatst worden en hoe groot deze moeten zijn, de afstanden aan de zijkanten van de pagina en tussen de kolommen zijn al een standaard, ze krijgen afbeeldingen van hoge kwaliteit en ze zijn waarschijnlijk gewoon veel beter in het werk dan dat ik, als beginner, ben.

Toch wil ik jullie niet onthouden wat het eindresultaat van mijn geploeter is. Hieronder kun je het origineel en mijn kunstwerk aanschouwen. Belangrijk is om te zeggen dat ik zelf het lettertype erbij heb moeten zoeken. Het is best pittig om die te herkennen tussen de miljoenen die er bestaan. Ik zal het dan ook vast niet precies goed hebben, maar ik zit in ieder geval in de buurt.

vivawendy
De contentpage, links mijn werk en rechts het origineel (klikbaar)

vivawendy2
De spread, boven het origineel en onder mijn werk (klikbaar)

Ik ben er eerlijk gezegd best wel trots op. En een bijkomend voordeel is, dat ik dit weekend nu helemaal geen huiswerk heb en ik lekker in mijn luie bed kan liggen, zoals die anderen dat dus door de week doen 🙂

Facebooktwitter

8 thoughts on “En dag uit het leven van een Graphic Designer…

 1. Zo te zien ben jij inderdaad een stuk actiever bezig dan ik! 😉

  En ik moet nog even reageren op je vorige stuk: Wauw! Wat mega gaaf zeg! Ik ben jaloers! 😀

 2. Hoi Wendy,
  Neem van mij aan, er is niets moeilijker dan een bestaande layout precies na te maken, maar je bent er goed in geslaagd! (ik ben trots op je!!)

  De volgende stap is re-styling, dat is veel leuker om te doen, omdat je dan met de bestaande gegevens, zelf de vorm kan bedenken! Dat is puzzelen met beeld en tekst en vorm.

  Maar het mooiste werk is dat de opdrachtgever je een aantal foto’s, illustraties en teksten digitaal aanlevert en dan zegt: maak er wat moois van.

  Een minpuntje(!)is inderdaad -je zei het al- om Indesign te omschrijven als een soort Word (shame on you).
  Word wordt over het algemeen door grafici gebruikt voor teksttransport (van typgeit tot graficus) om het makkelijk in Indesign te importeren.

  Ga zo door, je komt er wel!
  met warme groet,

  Directeur ZZP
  ExLibras design

  Haha thanks voor je mooie comment pap! Ik weet dat ik Indesign niet mag omschrijven als een soort Word, maar het is de enige manier waarop leken begrijpen wat voor programma het is 😉

 3. Hoi Wendy.
  Wat saai iets namaken. Ik zie bijna geen verchil. MAg je de volgende keer zelf iets verzinnen?OF vond jij het juist niet saai? Het is vast een goede manier om het programma te leren kennen. Maar leek me leuker (voor mij) om jouw eigen werk te zien.
  Over lettertypes gesproken, laatst was in het rtl4 nieuws (het enige nederlandse net op onze spaanse televisie op gran canaria) dat Nederlanders goed zijn in lettertypes. Nederlanders denken heel goed na over wat voor lettertype ze gebruiken om iets uit te beelden. Denk maar aan het lettertype van Heineken, Hema enz. Dus daar kan je nu mee pronken op school 🙂 (tenzij je het verprutst:-p).
  Kusjes Anneloes

  Het was niet echt saai, eerder een uitdaging om het PRECIES hetzelfde te maken 😉 Ik vind het wel een compliment dat je bijna geen verschil ziet! Dat was precies mijn bedoeling! Ik geloof dat ik voor de eindopdracht alles helemaal zelf mag verzinnen! En over die lettertypes; ik ga ze eens even laten zien hoe goed ik ben, haha! 😉

 4. hoi Wen,

  ik heb het even aan Jeroen gevraagd, en inderdaad hij was beledigd. Hij omschrijft het programma als volgt:

  Hier komt alles samen : je foto’s die je eerst in photoshop hebt bewerkt, je logo’s die je eerst in illustrator hebt gemaakt. en tja die lettertypes das een kwestie van ervaring.

  veel beginners maken de fout om alles in photoshop op te maken, omdat dat makkelijker lijkt.

  conclusie: heel knap gedaan en op naar de volgende stap zoals je vader al zei het zelf indelen en ontwerpen.

  blijf zo doorgaan!

  groetjes Daphne

  Ik krijg weleens het commentaar dat je “ook gewoon je foto’s en tekst in Word kan zetten”… Vandaar die vergelijking 😉 Gelukkig weten de professionals wel beter!

 5. Hallo Wendy,

  Ik weet gelukkig vanuit thuis hoe het een beetje werkt. Ik snap je geploeter. Het ziet er goed uit. Als je om lettertypes verlegen zit heeft Adri hier nog wel een boek over.
  Van mij mag je het hele weekend in bed liggen. Zou ik ook wel willen doen, maar ik moet bij mijn oudjes zijn.
  Een lekker rustig weekend, je hebt het verdient.

  Liefs, Jeannette

 6. Hoi Wen,
  Nou je hebt gelijk, het is voor een leek een zeer technisch verhaal. Maar na goed lezen snap ik het toch wel een beetje. Ik hoop dat je een lekker (gezellig) rustig weekend hebt gehad en je er weer tegenaan kan. Even een vraagje, ga al deze mooie verhalen in boekvorm uitgeven volgens mij moet je gewoon schrijfster worden.
  Groetjes Mieke

  Misschien dat ik inderdaad wel een soort boek ga maken voor mezelf. Maar goed, dat soort dingen roep ik dan altijd, en vervolgens komt er helemaal niets van. Ik roep het dus maar niet te hard 😉

 7. Wow! harde werker! ziet er goed uit zeg! is de sneeuw ook nog leuk daar?? ik mis je wel hoor hier! 🙁
  liefs, Brechtje

  Dank je wel! Heb nog wel even een paar kleine mierenneukerijtjes verbeterd, dus nu is ‘ie perfect! 😉 De sneeuw is nog steeds geweldig! Elke keer als ik denk dat het nu echt aan het dooien slaat, dan komt er weer een hele lading sneeuw uit de lucht vallen 😀 De sneeuw is echt verslavend! Ik mis jullie hier ook! 🙁 Zou zo graag weer eens flink op stap gaan met jullie!

 8. Met Indesign heb ik ook nog gewerkt bij de TROS! Lijkt me echt gaaf, zo’n tijdschrift in elkaar zetten! (net als de TrosKompas! 😉 maar dit kan ik dus niet…) Ziet er goed uit hoor, je eindresultaat! NET ECHT! 😉 😀 kus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.